Lihashuollon merkitys Lipsasten silmin

Esittelyssä Simo Lipsanen

Morjesta,
Olen Simo Lipsanen 21-vuotias 3-loikkaaja. Tämä kesä on ollut minulle todella hyvä, sillä saavutin 3-loikan Suomen ennätyksen 17.14m ja alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruus hopean. Viime kesään verrattuna olen saavuttanut aivan uuden suoritustason tänä kesänä. Tämä tarkoittaa sitä, että viime kesän jälkeiset muutokset ovat onnistuneet nappiin. Myös yksi merkittävä tekijä on ollut se, että olen päässyt harjoittelemaan terveenä koko pitkän peruskuntokauden. Sen seurauksena kaikki loikkaan vaadittavat ominaisuudet ovat kehittyneet huomattavasti. Vaikka opiskelen Joensuussa, käyn aktiivisesti Manukatin fysioterapeutin Mika Haajan hierottavana. Olen käyttänyt Manukatin palveluja koko urheilu-urani ajan. Mika on ammattilainen, joka tuntee minun lihakseni ja osaa hommansa. Ensi kesänä on Euroopan mestaruus kisat Berliinissä, jossa omat tavoitteeni on korkealla. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii ennen kaikkea terveitä harjoituskuukausia.

 

Esittelyssä Saara Lipsanen

Moikka,
Nimeni on Saara Lipsanen. Olen Simon kaksoissisko ja heitän keihästä. Edustan Lappeenrannan Urheilu-Miehiä. Tänä kesänä olen parantanut ennätystäni useampaan otteeseen ja tällä hetkellä se kirjataan lukemiin 56,20m. Tänä vuonna voitin viidennen nuorten Suomen mestaruuden ja olin edustamassa Suomea alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuskilpailuissa. Olen onnistunut nostamaan ja vakiinnuttamaan perustasoni selvästi viime vuotta korkeammaksi. Ensimmäinen lähtökohta tulosparannukseen on ollut se, että olen saanut fyysisiä ominaisuuksia nostettua paremmalle tasolle ja samalla pysynyt terveenä.  Käytän lihashuoltoa aktiivisesti. Manukatti on lämminhenkinen paikallinen lappeenrantalainen yritys, joka tarjoaa monipuolisesti palveluja, joita voi hyödyntää niin urheilija kuin kuka tahansa muukin. Manukatin fysioterapeutti ja urheiluhieroja Mika Haaja on osaava ja rautainen alan-ammattilainen, jonka kanssa olen tehnyt jo kauan yhteistyötä.

 

Lihashuollon merkitys

Lihashuolto on tärkeä osa urheilijan viikoittaisessa toiminnassa. Käymme molemmat hieronnassa useita kertoja kuukaudessa ja lisäksi aina tarpeen vaatiessa. Myös omatoiminen venyttely sekä erilaiset liikkuvuus harjoitukset kuuluvat rutiineihimme. Hyödynnämme liikkuvuusharjoitteissa muun muassa kuminauhaa ja foam rolleria. Pyrimme välttämään loukkaantumisia hyvällä alku- ja loppuverryttelyillä. Oikeanlainen lajitekniikka on myös yksi keskeinen asia, johon keskitymme erityisen tarkasti.

Hieronnan avulla lihakset rentoutuvat ja palautuminen nopeutuu. On tärkeää, että hieronta on juuri oman tarpeen mukaista. Toisinaan kevyemmät hieronnat ovat paikallaan, toisinaan kovemmat. Huomioon on otettava se, onko kyse hieronnasta ennen vai jälkeen kilpailun ja missä kohtaa harjoittelukautta ollaan menossa. Ennen kilpailuja on tärkeä löytää itselle toimivin hieronta, jotta kroppa ja lihakset toimisivat kilpailussa optimaalisella tasolla. Jumit ja kireydet on saatava pois lihaksista, jotta niitä voidaan käyttää tarkoituksenmukaisesti. Kalvojen ja lihasten liikkuvuus on oltava hyvällä tasolla, jotta sieltä voidaan ammentaa voimaa ja elastisuutta suorituksiin. Uusia takareisiä tai nilkkoja ei saa ostettu alennusmyynneistä, joten niitä on huollettava ja suojeltava huolella. Vaalimme siis terveyttä. Olemme molemmat välttyneet suurimmilta loukkaantumisilta urheilu-uramme aikana.

Lopuksi haluamme kiittää luottohierojaamme Haajan Mikaa, Manukatin fyssaria ja urheiluhierojaa, joka tekee työnsä huolella ja mahdollistaa näin omalta osaltaan meidän polkumme kohti kansainvälistä kärkeä.

Liity Fysios-klubiin!

Fysios-klubilaisena saan VIP-etuja ja tarjouksia sekä vinkkejä terveyteen ja liikuntaan liittyen suoraan sähköpostiini.

Minua kiinnostavat