Pilatestunnit ja -peruskurssit

Meillä reilusti pilateksen ja laitepilateksen viikkotunteja.  Aiemmin pilatesta tai laitepilatesta harrastamattomille  pilates harjoittelu alkaa aina Pilates tutuksi kurssin ( 2h/ 36€)   kautta.  Voit aloittaa pilateksen tai laitepilateksen  myös yksityistunnin kautta (1,5h 80,00 € ). Katso aikataulut täältä.

Pidämme myös tilaustunteja ja kursseja. Pilates on loistavaa työkykyä ylläpitävää liikuntaa. Kysy  tarjousta itsellesi, ryhmällesi tai työpaikallesi.

MANUKATIN OHJAAJAT

Minna Outinen ft OMT, MP pilatesohjaaja 2006, laitepilatesohjaaja 2008, Satu Behm ft AMK, Physiopilatesohjaaja (tasot 1-3 ), Tuomas Outinen, ft AMK,  Physiopilatesohjaaja (taso 1)

PILATES HARJOITTELUN PERIAATTEET

Control- hallinta, concentration-keskittyminen, centering-keskustan käyttö, precision-tarkkuus, breathing-hengitys, flowing motion- liikkeen virtavuus

 

TIESITKÖ TÄMÄN PILATEKSEN HISTORIASTA

Pilates menetelmän kehitti saksalaissyntyinen Joseph, Joe, Pilates (1880-1967). Hän sairasti lapsena astmaa, reumaa ja muita vähemmän vakavia sairauksia. Joseph päätti voittaa nuo sairauden vahvistamalla itseään ja immuunisuojaansa. Hän opiskeli joogaa, Zen- meditaatiota, sekä vanhoja kreikkalaisia ja roomalaisia , hyvin askeettisia harjoitusmenetelmiä.  Historia kertoo että 14 ikävuoteen mennessä hän olisi voittanut nuo sairaudet.

Alkuperäinen Pilates oli yhdistelmä mentaalisia  harjoituksia, jotka liitettiin fyysisiin harjoituksiin. Niiden tarkoituksena oli opettaa työskentelemään sisältäpäin ulos. Ulkokohtainen liikkeen toistaminen ei Josephin mukaan anna liikkeelle oppimisen edellytyksiä eikä muuta liiketottumuksia paremmiksi. Päinvastoin ne saattavat aiheuttaa enenevässä määrin lihastasapainon ongelmia huonon harjoittelun myöstä. Vaikka Joe opiskelikin itämaisia filosofioita hän ei halunnut sitoa ohjelmansa mihinkään  filosofiaan, kulttuuriin tai ajatussuuntaan.   Ohjelman piti sopia kaikille, riippumatta kulttuurista, etnisestä tai uskonnollisesta taustasta.

Fyysinen tavoite on kehittää hoikka lihaksisto, hyvä fysiikka, oikea kehon linjaus ja hyvä tasapaino lihasten toiminnassa kuin pystyasennossakin. Pilates menetelmä vahvistaa kehoa niin että lihakset oppivat tukemaan kehoa kaikissa jokapäiväisissä toimissa yhtä lailla kuin urheillessakin.

Joseph oli itse sitä mieltä että hän oli 50 vuotta aikaansa edellä. Nykyinen tutkimus ja lihastoiminnan lainalaisuuksien varmentaminen  tieteellisin menetelmin voi vain todeta Josephin olleen oikeassa. Hänen menetelmästään löytyy harjoitteet  tehokkaaseen kehon keskustan hallintaan, syvien vatsalihasten harjoittamiseen, hermorakenteiden liikkuvuuden ylläpitoon, hengityksen ohjaamiseen tukemaan liikettä, selkärangan liikkuvuuden ylläpitoon ja parantamiseen sekä eri kehonosien liittämiseen yhteen liikkeiden kautta.

Joseph kehitti useita harjoituslaitteita. Niiden avulla liikettä voi avustaa tai niille saadaan aikaan tarvittava vastus.  Vastuksena käytetään jousivastuksia (vrt. kuminauhaharjoittelu)painopakkojen sijaan.  Jousi kiristyy venytettäessä ja antaa näin enemmän vastusta mitä pidemmälle liikettä viedään. Kehon hallinnan kannalta tämä on hyvä sillä liikettä joutuu kontrolloimaan entistä tarkemmin.

(muokattu Jarmo Ahosen koosteesta Pilates -metodi)

PILATES MENETELMÄN KEHITTYMINEN JA TULEVAISUUS

Josephin tunneilla  lukuisa määrä erilaisia harjoittelijoita. Tanssijoita, näyttelijöitä, urheilijoita, tavallisia kansalaisia. Yhteistä oli että kaikilla oli jotain vaivoja kipuja tai vammoja. Kaikki he antoivat ajatuksia Josephille menetelmän kehittämiseksi.  Monista tuli toisen polven ohjaajia ja Josephin seuraajia. Joseph oli siis aikansa kuntouttaja ja  kuntoutuksen kehittäjä. Suuren panoksen menetelmään on antoi myös sairaanhoitaja vaimo Clara. Joseph kehitti menetelmäänsä koko ajan. Jokainen uusi sukupolvi Josephin seuraajia on pystynyt rikastuttaman menetelmää. Nykytutkimus todentaa menetelmän olevan "oikeilla jäljillä" . Varsinkin fysioterapeutit käyttävät menetelmää runsaasti  ympäri maailmaa kuntoutuksen ohella ja tuovat oman panoksen sen kehittämiseksi.

(muokattu Jarmo Ahosen koosteesta Pilates -metodi)

 

 

Liity Fysios-klubiin!

Fysios-klubilaisena saan VIP-etuja ja tarjouksia sekä vinkkejä terveyteen ja liikuntaan liittyen suoraan sähköpostiini.

Minua kiinnostavat