Tekonivelpotilaan fysioterapia

Tekonivelleikkausten määrä Suomessa lisääntyy jatkuvasti. Osittain tämä johtuu väestön ikääntymisestä, vaikkakin myös yhä nuoremmille tehdään tekonivelleikkauksia. Lonkan ja polven lisäksi yleisiä ovat myös olkapään, kyynärpään, nilkan ja ranteen tekonivelleikkaukset. Tekonivelleikkaukset ovat oma erikoisalansa ja myös Suomessa on yksi vain näihin leikkauksiin erikoistunut sairaala, Tampereella toimiva COXA.

Lonkka- ja polvitekonivelpotilaan kuntoutus

Leikkauspäätös perustuu aina huolellisiin tutkimuksiin, ja yleensä ennen leikkausta edetään ensin konservatiivisin menetelmin niin pitkälle kuin mahdollista. Yksi tärkeimmistä tavoitteista, jota tekonivelleikkauksella haetaan, on elämän laadun kohentuminen. Ennen leikkausta tehtävien yleiseen terveydentilaan liittyvien tutkimusten lisäksi on tärkeää huolehtia omasta fyysisestä kunnosta.

Alaraajojen lihasvoimasta ja liikkuvuudesta on hyvä huolehtia mm. erilaisin liikeharjoituksin. Jos leikattavassa nivelessä on jo nivelrikko, hyviä liikunta muotoja ovat turvallisuus huomioiden esim. pyöräily tai kuntopyörä sekä vedessä tehtävät harjoitteet. Myös tavalliset arkiaskareet tukevat harjoittelua.

Leikkauksen jälkeen kuntoutus saatetaan aloittaa jo samana päivänä osastolla. Mahdollista nivelen kipua seurataan. On tärkeää pyrkiä palauttamaan nivelen liikkuvuus ja pikkuhiljaa myös lihasvoima. Jälkitarkastuksen jälkeen, mikä on yleensä 2-3 kuukauden kuluttua, tarkentuvat muut liikuntaohjeet. Kaikenlaisia iskutusta sisältäviä harrastuksia, kuten juoksua tai hyppimistä, ei suositella.

Jokainen tekonivelleikkaus on kuitenkin yksilöllinen ja leikkaava lääkäri päättää myös jatkotoimista kuten esim. leikkauksen jälkeisistä kuormitusrajoituksista. Polvi- ja lonkkatekonivelleikkausten kuntoutuksessa OMT fysioterapia Manukatti Oy tekee yhteistyötä mm tekonivelsairaala COXA:n kanssa sen alueellisena yhteistyökumppanina.


Soita ja varaa

Soita ja varaa aika hoitoihin tai ensikäyntiin.
Palvelemme ma-to klo 8-16 ja pe klo 9-15.
Puh. 010 237 7064

VARAA HETI KALENTERISTA

Voit varata sinulle sopivan ajan
ajanvarauskalenteristamme vaikka heti.

Siirry varaamaan

Jätä viestiä, me palvelemme

Voit myös jättää viestin tai soittopyynnön oheisella lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä.

Haluan, että minuun otetaan yhteyttä

Liity Fysios-klubiin!

Fysios-klubilaisena saan VIP-etuja ja tarjouksia sekä vinkkejä terveyteen ja liikuntaan liittyen suoraan sähköpostiini.

Minua kiinnostavat