Manipulaatio

MOBILISAATIO JA MANIPULAATIO

Tuki- ja liikuntaelinten vaivoissa mobilisaatiolla ja manipulaatiolla OMT-fysioterapeutti lisää nivelten liikkuvuutta. Erikoiskoulutettu OMT-fysioterapeutti on turvallinen valinta.

Latinankielinen sana 'manus' on suomeksi 'käsi'.  Sanaa 'manipulaatio' käytetään lääketieteessä usein kuvaamaan kaikkia käsillä tehtyjä toimenpiteitä. Mobilisaatio taas on liikkuvaksi tekemistä.

Manuaalinen terapia määrittelee manipulaation ja mobilisaation tarkemmin: Niveleen kohdistuva mobilisaatio on suhteellisen hidasta liikuttamista tai venyttämistä, jonka potilas pystyy halutessaan estämään.

Manipulaatio on sen sijaan niin nopea liikautus, ettei potilas ehdi reagoimaan ja vastustamaan sitä.

LISÄÄ NIVELEN LIIKKUVUUTTA

Sekä mobilisaatiolla että manipulaatiolla pyritään siis lisäämään nivelen liikkuvuutta. Liikerajoitus voi syntyä eri syistä. Ympäröivät pehmytkudokset (lihakset, nivelsiteet, nivelkapseli) voivat lyhentyä, jolloin niitä voidaan venyttää pitkäkestoisesti eli mobilisoida. Nivel voi myös lukkiutua sen sisäisten rakenteiden (nivelkapselin poimut, painemuutokset, muutokset nivelnesteessä) takia, jolloin manipulaatio vapauttaa liikkeen. Joskus mobilisoitaessa ja usein manipuloitaessa kuuluu napsahtava ääni, joka liittyy alipaineen purkautumiseen nivelen sisällä- aivan kuten vedettäessä imukuppi irti lasista.

OMT-FYSIOTERAPEUTTI ON KOULUTETTU AMMATTILAINEN

Jotkin lähteet väittävät, että manipuloitaessa ylitetään hetkellisesti nivelen fysiologinen (terveyden mukainen) liikelaajuus. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, kun hoidon suorittaa koulutettu henkilö kuten OMT-fysioterapeutti.

Koulutus antaa valmiuden havaita liikerajoitus nivelessä ja kohdistaa manipulaatioimpulssi mahdollisimman tarkasti juuri tälle alueelle. Täten manipulaatio vapauttaa fysiologisen liikkeen vaarantamatta ympäröiviä kudoksia. Kouluttamaton hoitaja saattaa sen sijaan käyttää epätarkkoja tekniikoita, jolloin vapaan liikkuvuuden omaavat rakenteet viritetään ensin äärimmilleen ja vasta sitten liike kohdistuu lukkoalueelle- tämä voi johtaa kudosten vaurioitumiseen. Lisäksi koulutus takaa sen, että manipulaatioimpulssi on mahdollisimman pieni, jolloin liike pysäytetään heti lukon avautumisen jälkeen.

Manukatissa on kolme erikoiskoulutettua OMT-fysioterapeuttia ja olemme myös OMT-fysioterapeuttinen käytännön harjoittelun koulutuspaikka. Meille voit varata ajan turvallisin mielin vaikka heti. 

 


Soita ja varaa

Soita ja varaa aika hoitoihin tai ensikäyntiin.
Palvelemme ma-to klo 8-16 ja pe klo 9-15.
Puh. 010 237 7064

VARAA HETI KALENTERISTA

Voit varata sinulle sopivan ajan
ajanvarauskalenteristamme vaikka heti.

Siirry varaamaan

Jätä viestiä, me palvelemme

Voit myös jättää viestin tai soittopyynnön oheisella lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä.

Haluan, että minuun otetaan yhteyttä

Liity Fysios-klubiin!

Fysios-klubilaisena saan VIP-etuja ja tarjouksia sekä vinkkejä terveyteen ja liikuntaan liittyen suoraan sähköpostiini.

Minua kiinnostavat