Lonkka

Lonkka lantionalue on suuri toiminnallinen kokonaisuus,  jonka häiriöt ja kivut vaikuttavat suuresti kaikkeen arkiliikkumiseen. Ongelmat vaikuttavat kävelyyn,  istumasta ylösnousuun ja porraskävelyyn. Joskus ensioire lonkkanivelen toimintahäiriöstä on kipu polvessa.  Hyvä lihastasapaino lantion ja lonkan alueella ehkäisee lonkkaniveltä kulumiselta.

Fysioterapeutti ja OMT fysioterapeutti tutkii lonkkanivelen toiminnan arvioiden onko ongelma nivelperäistä lihasperäistä vai hermoperäistä. Erilaisilla nivelen liikkuvuutta lisäävillä tekniikoilla ( mobilisaatio, manipulaatio) voidaan palauttaa liikkuvuutta. Erityisesti lonkan koukistajalihasten kireys ja pakaralihasten heikkous, voi altistaa kipeytymiselle ja jäykistymiselle.  Harjoitteet ja venyttelyt ohjataan aina yksilöllisesti.

Mahdollisimman varhain aloitettu  fysioterapia tuottaa hyviä tuloksia ja voi  ehkäistä tai siirtää tekonivelleikkausta. Meille pääset hoitoon nopeasti, varaa aika vaikka heti. 

TEKONIVELSAIRAALA COXA:N ALUEELLINEN YHTEISTYÖKUMPPANI

Tekonivelleikkausten määrä Suomessa  lisääntyy jatkuvasti.  Osittain tämä johtuu väestön ikääntymisestä, vaikkakin myös yhä nuoremmille tehdään tekonivelleikkauksia. Lonkan ja polven lisäksi tehdään myös mm.olkapään, kyynärpään, nilkan ja ranteen tekonivelleikkauksia. Tekonivelleikkaukset ovat oma erikoisalansa  ja myös Suomessa on yksi pelkästään näihin leikkauksiin erikoistunut sairaala, Tampereella toimiva COXA.

Leikkauspäätös perustuu aina huolellisiin tutkimuksiin, ja yleensä ensin edetään konservatiivisin menetelmin niin pitkälle kuin mahdollista. Yksi tärkeimmistä tavoitteista, mitä tekonivelleikkauksella haetaan, on elämän laadun kohentuminen.

Ennen leikkausta tehtävien yleiseen terveydentilaan liittyvien tutkimusten lisäksi on tärkeää huolehtia omasta fyysisestä kunnosta.  Alaraajojen lihasvoimasta ja liikkuvuudesta on hyvä huolehtia mm. erillaisin liikeharjoituksin. Jos leikattavassa nivelessä on jo nivelrikko, hyviä liikunta muotoja ovat esim. pyöräily (turvallisuus huomioiden tai kuntopyörä)  tai vedessä tehtävät harjoitteet. Myös normaalit arkiaskareet tukevat harjoittelua.

Leikkauksen jälkeen kuntoutus saatetaan aloittaa jo samana päivänä osastolla. Mahdollista nivelen kipua seurataan. Tärkeää on pyrkiä palauttamaan nivelen liikkuvuus ja pikkuhiljaa myös lihasvoima. Jälkitarkastuksen jälkeen, mikä on yleensä 2–3 kuukauden kuluttua tarkentuvat muut liikuntaohjeet. Kaikenlaista iskutusta sisältävät harrastukset, kuten juoksua tai hyppimistä ei suositella.

Jokainen tekonivelleikkaus on yksilöllinen ja leikkaava lääkäri päättää myös jatkotoimista kuten esim. leikkauksen jälkeisistä kuormitusrajoituksista.

Polvi- ja lonkkatekonivelleikkausten kuntoutuksessa OMT fysioterapia Manukatti Oy tekee yhteistyötä mm tekonivelsairaala COXA:n  kanssa alueellisena yhteistyökumppanina. Varaa meille sinulle sopiva aika ajanvarauskalenteristamme vaikka heti.

Soita ja varaa

Soita ja varaa aika hoitoihin tai ensikäyntiin.
Palvelemme ma-to klo 8-16 ja pe klo 9-15.
Puh. 010 237 7064

VARAA HETI KALENTERISTA

Voit varata sinulle sopivan ajan
ajanvarauskalenteristamme vaikka heti.

Siirry varaamaan

Jätä viestiä, me palvelemme

Voit myös jättää viestin tai soittopyynnön oheisella lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä.

Haluan, että minuun otetaan yhteyttä

Liity Fysios-klubiin!

Fysios-klubilaisena saan VIP-etuja ja tarjouksia sekä vinkkejä terveyteen ja liikuntaan liittyen suoraan sähköpostiini.

Minua kiinnostavat