Viikolla 38 vietetään muistiviikkoa

Blogin kirjoittaja on fysioterapeutti AMK Tiina Ihalainen, Etelä -Karjalan muisti ry:n kehittämispäällikkö.

Suomessa on lähes 130000 muistisairasta ihmistä ja 85000 vähintään keskivaikeassa muistisairauden vaiheessa olevaa. Joka vuosi 13000 ihmistä sairastuu muistisairauteen ja joka kolmas 65-vuotias ilmoittaa muistioireista. Kaikkien terveydenhuollon ammattilaisten tavoitteena tulisi olla se, että muistisairas kokisi olevansa itsenäinen ja omatoiminen sekä tuntisi olevansa arvostettu ja tasavertainen. Sosiaalisten suhteiden merkitys on myös todella tärkeä asia muistisairaalle ihmiselle. Psyykkinen hyvinvointi vaikuttaa myönteisesti aivojen hyvinvointiin.

Viime aikoina on myös ilmestynyt paljon tutkimustietoa elämäntapojen merkityksestä muistisairauksien ennaltaehkäisyssä sekä muistisairauden oireiden hallinnassa. Säännöllinen ruokavalio, johon kuuluu hyviä rasvahappoja pitää huolta aivojen verisuonista. Muistia taas tukevat pitkäkestoiset hiilihydraatit. Lisäksi ne pitävät yllä hyvää vireystilaa.

Mikä on sitten liikunnan merkitys aivojen hyvinvoinnille? Aivot pitävät siitä, että niitä rasitetaan ”hyvällä tavalla”. Muistin aktivointia parhaimmillaan on vireä elämäntapa. Liikunta virkistää aivoja. Aivot toimivat paremmin liikunnan jälkeen ja nukkuminenkin on helpompaa, kun on harrastanut liikuntaa, erityisesti ulkona. Kun veren laittaa kiertämään aivoissa, niin se on myös taukoa arjen kiireisestä rytmistä. Liikunta voi olla myös haaste aivoille. Esimerkiksi tanssi vaatii jo hieman enemmän miettimistä kuin joku toinen tapa liikkua.

Totuus on se, että aktiivinen elämä pienentää muistisairauden riskiä tai ainakin se voi siirtää sairastumista eteenpäin tulevaisuuteen. Se pitää yllä aivojen toimintakykyä ja ennaltaehkäisee muistisairauksia. Liikunta vaikuttaa aivojen hyvinvointiin heti liikuntasuorituksen jälkeen lisäämällä verenkiertoa. Aivot saavat näin ollen enemmän happea. Liikunnan harrastamisella ei myöskään ole juuri haittavaikutuksia, kun kyseessä on itselle ja omalle terveydelle sopiva liikuntaharrastus.

Oma aktiivisuus on siis merkittävässä asemassa kun puhutaan riskistä sairastua muistisairauteen. Ihmiset haluavat myös asua kotona mahdollisimman pitkään. Hyvä fyysinen toimintakyky on yksi asia muiden joukossa, joka mahdollistaa kotona toimimisen… oli sitten kyseessä muistisairaus, ikääntymisen tuomat haasteet tai joku muu toimintakykyä heikentävä asia.

 

Liity Fysios-klubiin!

Fysios-klubilaisena saan VIP-etuja ja tarjouksia sekä vinkkejä terveyteen ja liikuntaan liittyen suoraan sähköpostiini.

Minua kiinnostavat