Koukussa kävelemiseen!

Nyt on ihan pakko kirjoittaa aiheesta, joka on minulle niin kovin rakas, nimittäin käveleminen. Tämänhetkinen kävelyn huipennus minulle oli juhannuksena 2017 toteutettu Valon Vuoksi 100 km:n kävely.  Kävely tehtiin Imatralla joulun alla 2016 ammuttujen Annen, Katrin ja Tiinan muistolle, sata vuotiaan Suomen kunniaksi ja helmikuussa 2017 poisnukkuneen rakkaan isäni, sotaveteraani Erkki Outisen muistolle.

Olen aina tykännyt kävelemisestä ja kävelylenkeillä käymisestä ja miksi näin?

Pistoksen kävelemiseen sain vanhemmiltani, Erkiltä ja Etheliltä. Molempien työ valtion virkamiehinä oli ”siistiä sisätyötä”. Päivän sisällä työskenneltyään he kaipasivat kovasti happea ja raitista ilmaa.  He hoitivat tämän vajeen lähtemällä usein kävelylenkeille työpäivän jälkeen. Kun me lapset vartuimme, niin saimme osallistua noille lenkeille mukaan.  Taipalsaaren Saimaanharjulla asuessamme kävelimme joko pitkän Jauhialan lenkin n. 8 km tai lyhyen Jauhialan lenkin n. 3km.  Muu liikunta olikin sitten pihapelejä, luonnossa liikkumista, pyöräilyä ja talvella hiihtämistä.

Isäni Erkin nuoruudessa Säkkijärvellä ei juuri minnekään päästy kuin kävelemällä juoksemalla tai hiihtämällä, polkupyöriäkään kun ei aina ollut perheen monelle lapselle antaa. Lisäksi Säkkijärven maisemissa luonnollinen liikunta oli myös urheilukentällä kisailu.  Isäni joutui lähtemään Säkkijärveltä evakkoon kaksi kertaa ja lopulta jättämään rakkaat kotikonnut lopullisesti taakseen. Matka taittui pitkälti kävellen, eikä syy tuolloin ollut iloinen.

Äitini Ethel on kotoisin Kotkasta ja hän teki nuoruudessaan pitkiä kävelylenkkejä meren äärellä. Hän rakasti kävelemistä tuulisella ja myrskyisellä säällä, sillä silloin meri tuoksui aina voimakkaasti. Kun isäni tie vei Kotkaan sotien jälkeen työn merkeissä, äitini ja isäni romanssi syttyi juuri pitkien kävelylenkkien myötä Kotkan puistoissa meren äärellä.

Kun kasvoin aikuiseksi ja lähdin pois kotoa opiskelemaan, ulkoilu, kävely ja myös juoksulenkit kuuluivat edulliseen tapaan tuulettaa päätä ja saada happea kehoon. Vanhempien luona kyläillessäni lähdin etenkin äidin kanssa vaihtamaan kuulumisia kävelylenkillä. Kotoa pois muutettuani otin itselleni koiran ja Jesse koira olikin innokas lenkkikaveri, halusin sitä tai en.

Nuorena kuuluin partioon ja vaeltaminen rinkka selässä luonnossa monilla eri retkillä ja leireillä oli mukavaa ja mieleen painuvaa. Huomasin pitäväni pitkäkestoisesta luonnossa liikkumisesta. Aloitettuani golf- harrastuksen  80 -luvun lopulla huomasin kuinka paljon kävelyä laji vaatii. Laji vaatii 4-5 tuntia kävelyä  ulkona sateessa tai paisteessa, helteessä tai kylmyydessä golfbägia kantaen tai raahaten. Ja välillä pitäisi osata keskittyä hyvään lyöntisuoritukseen.

Jouduin lomamatkalla Turkissa Alanyassa 90- luvun alussa ulkomailla sairaalaan keskenmenon takia ja minut leikattiin. Heti jo seuraava aamuna yöllä tehdyn leikkauksen jälkeen minut patistettiin liikkeelle. Voi kuinka se tekikin hyvää.  Kävelin ensin sairaalan sisällä pieniä lenkkejä, pidentäen osastolta portaisiin ja fysioterapiaosastolle.  Tutustuin Alanyan silloin ainoaa fysioterapeuttiin. Oli mielenkiintoista keskustella fysioterapiasta hänen kanssaan.  Pian jaksoin kävellä jo  sairaalan ympäri ja lopulta pikkulenkkejä lähiympäristöön. Lomamatka venyi kahdesta viikosta kolmeen. Kävelin omin jaloin koneesta läheisten ottaessa minut vastaan. Kuntoutin siis itseäni kävelemällä  ja sain myös rytmiä päivääni.

Vuonna 2009 päätimme kävellä 50 km ystäväni Pekan 50 toiveesta hänen 50 –vuotisen elämäntaipaleen kunniaksi, yksi kilometri jokaiselle eletylle vuodelle. Kävelimme Lappeenrannasta Partakoskelle Pekan vaimon Satun rytmittäessä kävelyämme. Varasimme 12 h aikaa tuohon kävelyyn. Parasta kävelyssä oli, että se ei tuntunut pitkältä eikä mahdottomalta. Matkan aikana ehti jutella kävely-ystävien kanssa vaikka mistä. Näimme myös matkalla asioita, joita ei autolla nopsaan huristellessa ehdi huomata. Tämän 50 km kävelyn toteutimme 5 kertaa.

Kävelylenkit ovat myös hyviä terapiahetkiä ystävien kesken. Ystäväni Kaisan kokiessa suuren tragedian siskonsa poismenon takia, juuri kävelylenkillä hän purki tuntojaan ja koitti saada myllertävää mieltä rauhoittumaan. Uskon että hänen ja monen muun on tehtävä noita kävelylenkkejä vielä lukematon määrä. Kuinka hienoa onkaan, jos silloin oma lemmikkikoira pakottaa liikkeelle. Surun keskellä helposti lamaantuu ja jää paikoilleen. Kävely on mielestäni sopivan lempeää liikettä myös uupuneelle keholle ja mielelle.

Kesällä 2017 teimme unohtumattoman kaksipäiväisen kävelyn juhannuksen alla mahtavalla porukalla. Tuolla kävelyllä oli monta tärkeää merkitystä. Kun isäni nukkui rauhallisesti pois helmikuussa 2017 ihan ensimmäiseksi halusin kunnioittaa satavuotiasta Suomea ja kaikkia niitä sotaveteraaneja, jotka ovat olleet turvaamassa meille tämän maan ja sen puhtaan luonnon. Kävelyllä halusin myös kunnioittaa äitiäni joka jaksoi ja halusi olla isän rinnalla loppuun asti, vaikka isän voimat ja muisti hiipuivat. Hän seisoi sotilaan vieressä viimeiseen hengenvetoon asti. Minulle kävely on aina ollut parhaimpia tapoja rauhoittaa myllertävää mieltä. Siksi halusin tukea kävelyllä Valon Vuoksi yhdistystä joka kerää varoja mielenterveystyön tukemiseen.  Hirveästä tragediasta  toipuminen on myös pitkä elinikäinen tie ja rinnalla kulkijoita tarvitaan. Kävelyyn osallistui tragedian uhrien omaisia,  ystäviäni  ja yllättäviä  matkaan lähtijöitä. Matka Imatralta Lappeenrantaan ja Lappeenrannasta Partakoskelle juhannusaattona 2017 oli unohtumaton. Mehän vain kävelimme mutta silti tunnelma oli jotenkin hyvin lämmin ja erikoinen. Moni ylitti itsensä ja omat odotuksensa, ei ollut ajatellut kävellä niin paljon kuin käveli.

Rakastan kävelemistä; yksin, seurassa, eri vuoden aikoina, lyhyesti tai pitkään, sateessa ja paisteessa, metsässä, poluilla, asfalttitellä, golfkentällä…..

Laulaja J.Karjalainen laulussaan Mading kiteyttää hienosti kävelyn ytimen

”Maailma on pieni ja koko ajan pienenee, mutta maailma ei ole pieni kun kävelee”

Blogin kirjoittaja
Minna Outinen
ftOMT, pilatesohjaaja

Liity Fysios-klubiin!

Fysios-klubilaisena saan VIP-etuja ja tarjouksia sekä vinkkejä terveyteen ja liikuntaan liittyen suoraan sähköpostiini.

Minua kiinnostavat