Kehonhallinnasta voimaa suorituksiin

Morjens! Olen Tuomas Outinen  jouluna 2014 valmistunut fysioterapeutti (AMK) ja PhysioPilates-ohjaaja (taso1). Aloitin Manukatissa työt tammikuussa 2015. Ollessani Manukatissa viimeisellä harjoittelujaksolla syksyllä 2014 yhtenä tehtävänä minulla oli Namikan C-junioreiden keskivartalon hallinnan testaaminen. Tulosten perusteella hallinnassa on vielä paljon kehitettävää, vaikka kyseessä olikin nuoria urheilijoita.

Keskivartalon- ja kehonhallinta kehittävät yleisiä liiketaitoja nuorilla urheilijoilla. Erityisesti keskivartalon hallinnan kannalta keskivartalon syvät, selkärankaa ja lonkkaa tukevat lihakset tarvitsevat vahvistusta. Näiden lihasten tehtävänä ei ole tuottaa liikettä, vaan ylläpitää asentoa ja hyvää ryhtiä. Ilman hyvää kehon- sekä keskivartalon hallintaa ja lihasvoimaa nuoren urheilijan asento ei ole optimaalinen, mikä voi heijastua heikentyneenä suorituskykynä. Keskivartalon syvien lihasten vahvistamisen tulisikin olla lihaskuntoharjoittelun perusta, jonka päälle on helpompi ja turvallisempi rakentaa muita tarvittavia ominaisuuksia.

Itse edelleen aktiivisena kilpaurheilijana voin todeta, että nuorena ei ole kiire hankkia mahdollisimman suurta lihasvoimaa, vaan tärkeintä olisi hankkia valmiudet niihin. Kun nuorena 10–16-vuotiaana kroppa kehittyy nopeaa tahtia, niin ilman hyvää hallintaa kroppa altistuu monille vaivoille/vammoille. Jotta kehonhallinta kehittyisi, niin harjoittelun tulisi olla mahdollisimman monipuolista omaa kehoa hyödyntäen, kuten juoksua, hyppelyitä, koordinaatioita, tasapainoilua ja voimistelua. Esimerkiksi Pilates sopii kehonhallinnan harjoittamiseen hyvin, niin nuorille kuin vanhemmillakin urheilijoille tai ihan tavallisille tallaajille.

Muistakaa siis kehittää ja ylläpitää jokainen omaa keskivartalon- ja kehonhallintaa, jotta tulevaisuus olisi tuettu ja hallittu sekä vähemmän kivulias.

Terveisin Tuomas

Liity Fysios-klubiin!

Fysios-klubilaisena saan VIP-etuja ja tarjouksia sekä vinkkejä terveyteen ja liikuntaan liittyen suoraan sähköpostiini.

Minua kiinnostavat