Hyvä keskivartalon hallinta ehkäisee liikuntavammoja

Hei! Olen Jani Sihvonen, valmistuva fysioterapiaopiskelija Saimaan ammattikorkeakoulusta. Viimeiseen lukukauteen sijoittuva syventävä harjoittelu Manukatissa alkaa olla lopuillaan. Harjoitteluaika on mennyt todella nopeasti ja koen saaneeni paljon uutta oppia omaan työskentelyyni. Syventävään harjoitteluun kuuluu kehittämistehtävä, johon liittyen olen testannut SaiPan D01-junioreiden selän asennon kontrollia liikkeessä ja keskivartalon hallintaa. Tulosten mukaan, vaikka kyseessä on urheilijanuoria, on keskivartalon hallinnassa kehitettävää. Monella testatuista esiintyi myös selkä- ja polvikipuja.

Tutkimuksissa on todettu urheilua harrastavilla nuorilla esiintyvän selkäkipuja enemmän kuin urheilua harrastamattomilla. Jääkiekkoilijoilla selkäkivut ovat hyvin yleisiä ja niiden määrä lisääntyy 11 vuotiaasta lähtien. Selkäkipujen lisääntymistä selittävät murrosiän aikana tapahtuva kasvupyrähdys, jonka aikana selkä on haavoittuvaisempi vammoille. Jääkiekossa voimaharjoittelu aloitetaan yleisesti 11 - 14-vuotiaana, joka on myös osaltaan selittävä tekijä selkäkipujen yleisyydessä. Selkäkipujen ehkäisemiseksi on tärkeää kiinnittää huomiota keskivartalon hallintaan, sillä pääsääntöisesti tuki- ja liikuntaelinongelmat keskivartalon alueella johtuvat tukilihasten heikkoudesta ja motorisen kontrollin puutteesta.

Olen pelannut jääkiekkoa maalivahtina 16 vuotta ja kokenut myös itse lajiin liittyviä vaivoja. Kokemuksesta tiedän miten harjoittelu eri ikäkausina on edennyt. Urheilussa keskitytään hyvin helposti kehittämään lajin kannalta tärkeitä ominaisuuksia, jonka myötä keskivartalon tukilihasten vahvistaminen ja selän liikekontrollin huomioiminen harjoittelussa voi jäädä vähemmälle. Liian aikaisin aloitettu voimaharjoittelu yhdistettynä puutteelliseen tekniikkaan ja keskivartalon hallintaan altistavat urheilevat nuoret liikuntavammoille, jotka voivat vaivata pitkään. Vaivojen esiintyessä fysioterapeutin tekemä tutkiminen ja hoito ovat paikallaan, jotta vaivat voidaan hoitaa tehokkaasti.

Liikuntaan liittyvät vammat tai selkäkivut eivät ole vain urheilijoiden ongelma, vaan niitä esiintyy kaikilla liikkujilla tai liikuntaa harrastamattomilla jokaisessa ikäryhmässä. Vaivojen ehkäisemiseksi keskivartalon hallintaa on helppo harjoittaa päivittäisten toimien parissa keskittämällä ajatuksia ja huomiota vatsalihasten tukeen ja selän asentoon istuessa, kumartuessa, nostaessa, kävellessä jne.

Mittaustulosten pohjalta suunnittelin harjoitteet keskivartalon vahvistamiseen ja hallintaan. Harjoitteet soveltuvat kaikille, jotka haluavat kehittää keskivartalon hallintaa ja lihasvoimaa tai kärsivät selkäkivuista.

Harjoitteluohjeet videon muodossa:

 

-Jani

 

Liity Fysios-klubiin!

Fysios-klubilaisena saan VIP-etuja ja tarjouksia sekä vinkkejä terveyteen ja liikuntaan liittyen suoraan sähköpostiini.

Minua kiinnostavat