Huolla keho kuntoon uusia haasteita varten

Hei, olen Jarmo Pulli yksi Manukatin perustajista. Fysioterapeuttina olen toiminut reilut 20 vuotta ja suorittanut erikoistumisopinnot OMT- fysioterapeutiksi 2003. Vuodesta -91 lähtien alaraajaongelmien fysioterapia sekä toiminnalliset tukipohjalliset osana kuntoutuksen kokonaisuutta ovat olleet mukana tavalla tai toisella. Ja nyt oikeastaan tähän asiaan muutamia huomioita.

Nyt ollaan jo menossa kohti loppuvuotta ja toivottavasti myös talviurheilukautta. Haluaisin kuitenkin palata vielä viime kevääseen. Kun kevätaurinko alkaa lämmittää, herättää se osassa ihmisiä liikuntakipinän. Yksi tapa aloittaa tai lisätä liikuntaa voi olla vaikkapa kävely.

Mennään kävelylenkille, aloitetaan ehkä vähän lyhyemmällä reitillä ja sitten pidennetään pikkuhiljaa, toivottavasti. Yritetään jatkaa suhteellisen säännöllisesti, jalkaterät, polvet välillä kipeytyvät, joskus jopa selässä tuntuu kipua. Huilataan välillä, katsotaan missä kunnossa jalkineet ovat, hankitaan mahdollisesti uudet ja matka jatkuu. Sitten otetaan mukaan juoksupätkiä, alkuun tuntuu hyvältä, mutta ongelmat palaavat.  Sitten alkaa kyllästyttää, ”ei tästä tule mitään” . Osa heittää hanskat tiskiin ja osa vaihtaa lajia.

Tuntuuko tutulta, jos tuntuu niin tähän stop.

Meillä jokaisella on omanlaisensa tyyli kävellä. Siihen vaikuttavat monet asiat esim. tavat, tottumukset, persoona, lantion rakenne, lonkkien nivelkulmat jne. ja sitten kipu. Kuormituksessa esiintyvä kipu alkaa pikkuhiljaa vaikuttaa koko kehon toimintakykyyn. Eli jos esim. kävelyn aikana toistuvasti tulee kiputuntemuksia jalkaterän, polven, lonkan ja vaikka selän alueelle, on syytä  selvittää onko em. alueilla toiminnallista ongelmaa.

Nyt on oikea aika huoltaa keho tulevia haasteita varten.  Hyvää ja liikunnallista syksyn jatkoa!

t Jarmo

ps. jatketaan tästä keväämmällä!

Liity Fysios-klubiin!

Fysios-klubilaisena saan VIP-etuja ja tarjouksia sekä vinkkejä terveyteen ja liikuntaan liittyen suoraan sähköpostiini.

Minua kiinnostavat