FYSIOTERAPIA SUU- JA KASVOKIVUISSA: PURENTAELIMIEN TOIMINTAHÄIRIÖ/ TEMPOROMANIBULAARIDYSFUNTIO (TMD)

Oletko ajatellut että kivut kasvojen, niskan ja korvien alueella voivat olla peräisin purentaelimistösi toimintahäiriöstä? Fysioterapeutit Manukatissa hallitsevat purentaelimen toimintahäiriöiden fysioterapian. TMD vaivat jäävät usein muiden niskahartia-alueen vaivojen varjoon, siksi päätinkin nyt blogissani kirjoittaa aiheesta. Tämä on myös tärkeä kehitettävä yhteistyöalue hammaslääkärien ja fysioterapeuttien kesken.

MIKÄ ON PURENTAELIN

Purentaelin muodostuu leukaluiden, leukanivelten, kallonluiden, hampaiston sekä purentalihasten, kasvojen, niskan ja kaulan lihasten, kielen sekä suun ja nielun limakalvojen ja pehmytkudosten toiminnallisesta kokonaisuudesta.

Purentalihakset vastaavat ensisijaisesti alaleuan liikuttelusta. Niskan, kaulan ja hartioiden lihakset tasapainottavat leuan ja pään liikkeitä. Leukanivelen välissä on välilevy, joka voi luiskahtaa alaleuan nivelpään eteen rajoittamaan suun avausta.

MITÄ OIREITA

Erilaiset äänet leukanivelen alueella suuta liikuteltaessa kertovat yleensä toimintahäiriöistä. Leukanivel voi lonksua, naksua ja rahista. Pureminen voi olla kivuliasta eikä suuta saa kunnolla auki tai suu jää äkillisesti auki, niellessä voi tuntua kipua, palan tunne kurkussa. Purentakivut heijastelevat helposti korvaan ja saatetaan sotkea korvakipuihin, sillä leukanivel sijaitsee korvakäytävän etupuolella. Otsalle, ohimoille, kaulalle ja niskaan heijastelevat kivut voivat olla ainoa oire purentavaivoista. Myös jännityspäänsärky on yleistä. Oireina voi olla myös huimaus ja korvien soiminen.

MITEN YLEISIÄ

Purentaelimistön toimintahäiriöt ovat yleisiä, jopa 75% :lla väestötasolla. Silti vain n. 5 % on hoidon tarpeessa. Hoitoon hakeutuneiden keski-ikä on n. 30 vuotta. Oireet lisääntyvät teini-iästä lähtien ja keski-ikäisellä väestöllä ja vanhusväestöllä oireita on saman suuruisesti. Ikääntyessä leukanivelen nivelrikko ja siihen liittyvä rahina nivelessä lisääntyy.

MISTÄ AIHEUTUVAT

Yleisimpiä syitä toimintahäiriölle on leukojen alueen vammat, iskut tai pitkäkestoiset hoitotoimenpiteet suun ja nielun alueelle. Kudosvauriota leukaniveliin voi syntyä niskan retkahdusvamman seurauksena esim. peräänajokolarin yhteydessä. Pikkuhiljaa vaurioita voi aiheuttaa myös hampaiden narskuttelu, kynän purukumin tai huulten pitkäaikainen pureskelu. Huono ryhti ja epäsymmetriset staattiset asennot kuormittavat myös purentaelintä. Erilaiset sairaudet esim. nivelreuma voi aiheuttaa häiriön leukanivelen toimintaan. Leukanivelongelmien taustalla on usein nivelsidelöysyyttä sekä psykososiaalisia ongelmia, stressiä, jännittämistä ja unihäiriöitä. Hoitamattomat purentavirheet lisäävät purentaelinkuormitusta ja aiheuttavat pikkuhiljaa oireita.

MITEN FYSIOTERAPIAAN HAKEUDUTAAN

Hammaslääkäri voi suositella ja ohjata fysioterapeutille muun hammashoidon tueksi. Fysioterapia voi olla tukihoito oikomishoidoille. Usein miten purentaongelmat paljastuvat muun niska-hartiahoidon yhteydessä tai asiakas tulee pään tai kasvojen alueen vamman jälkitilan hoitoon. Tällöin kokenut fysioterapeutti tutkii aina myös purentaelimistön toimintaa.

MITEN FYSIOTERAPEUTTI TUTKII JA HOITAA

Fysioterapiassa tutkitaan hartiarenkaan ryhti, pään asento, kasvot ja havainnoidaan epäsymmetrisyydet. Niska hartioiden ja suun aktiiviset liikkeet tutkitaan yleensä pystyasennossa.

Suun normaali avaus on yli 40 mm ja rajoittunut avaus on alle 40 mm. Jos avaus on jo yli 60 mm puhutaan yliliikkuvista leukanivelistä. Voit testata liikkuvuutta itseltäsi laittamalla kolme omaa sormeasi (nimetön, keski- ja etusormi) pystyy hampaiden väliin. Jos sormet mahtuvat hyvin on liikkuvuus normaalia, jos ei, se on rajoittunut ja jos vielä jää tilaa 2cm ovat leukanivelesi todella liikkuvat.

Niveläänet, nakseet , lonkseet ja rahinat fysioterapeutti kuuntelee ja tunnustelee sormilla. Suun avauksen poikkeamat arvioidaan huolellisesti. Purentalihasten arkuus tunnustellaan sekä ulkopuolta että suun sisältä, samoin leukanivelten passiivinen liikkuvuus. Tutkimisen perusteella arvioidaan onko vaiva enemmän lihas vai nivelperäistä vai niiden yhdistelmää.

Manukatti-fysioterapia-purenta-lappeenranta

Fysioterapia käsittää yleistä ryhdin ohjausta ja harjoitteita, yleensä rentouttavia kasvojen ja poskilihasten ja koko niska hartia- alueen käsittelyjä. Nivelrajoitteissa myös nivelkäsittelyt suun sisältä leukanivelen liikkuvuuden parantumiseksi ovat aiheellisia ja lievittävät kipua. Fysioterapiassa ohjataan täsmäharjoitteita poskilihasten rentouttamiseksi tai liikkuvuuden parantumiseksi. Poski ja ohimolihasten itsekäsittely on myös helppoa.

Kipuihin ja jännitykseen purenta-alueella saa apua myös akupunktiolla ja lymfaterapialla.

purentarennoksi

HAMMASLÄÄKÄREIDEN JA FYSIOTERAPEUTTIEN YHTEISTYÖTÄ TARVITAAN

Hammaslääkäri hoitaa hampaiston ja purupinnat. Hammaslääkäri suosittaa myös purentakiskon käyttöä sekä suojaamaan nivelpintoja että rentouttamaan purentalihaksia ja helpottamaan nivelkipuja ja välilevyoireita. Kaikilla tuki-ja liikuntaelimistön toimintahäiriöillä on taipumus kroonistua ja haita arkielämää. Siksi hyvällä yhteistyöllä saadaan parempia ja pitkäaikaisempia tuloksia aikaan. Lisäksi asiakas saa keinoja itsehoitoon ja oireisiin vaikuttamiseen.

Katso lisää purentaelimistön toimintahäiriöistä käypähoitosuosituksesta täältä.

Liity Fysios-klubiin!

Fysios-klubilaisena saan VIP-etuja ja tarjouksia sekä vinkkejä terveyteen ja liikuntaan liittyen suoraan sähköpostiini.

Minua kiinnostavat