FYSIOS MANUKATTI MUKANA KOULUTTAMASSA OMT FYSIOTERAPEUTTEJA

Fysios Manukatti mukana jälleen OMT fysioterapeuttien koulutuksessa. Uusi OMT erikoistuvien kurssi 2018-2020 aloittaa käytännön harjoittelun 15.8.2018.

Tervetuloa käytännön harjoitteluun Fysios Manukattiin OMT erikoistuvat Pauliina Rajaniemi,  Teemu Ripatti  ja Joonas Partanen.

Erikoistuvat ovat paikalla lähes joka keskiviikko Fysios Manukatissa tehden ohjattua potilastyötä klo 13.30-18. Heille voi varata aikoja netistä www.fysios.fi/toimipisteet/lappeenranta-fysios-manukatti tai puhelimitse 0102377064. Sivuilta löydät myös muut Etelä-Karjalan OMT fysioterapeutit ja heidän ajanvarauskalenterinsa.

Olen edelleen innoissani ja ylpeä siitä että Suomen Ortopedisen Manuaalisen Terapian yhdistys, Somty ry. valitsi OMT Fysioterapia Manukatin, nykyisin Fysios Manukatin yhdeksi OMT fysioterapeuttien käytännön harjoittelun koulutuspaikaksi vuonna 2016. OMT fysioterapiaan on mahdollista erikoistua fysioterapiatutkinnon tai lääkäritutkinnon suorittamisen jälkeen. OMT on vahvaa erikoistumista tuki-ja liikuntaelin sairauksien hoitamisessa. Suomessa fysioterapeutit ja lääkärit ovat voineet syventää tällä erikoistumiskoulutuksella tietojaan ja kädentaitojaan tuki- ja liikuntaelin (TULE) ongelmien tutkimisessa ja hoitamisessa jo vuodesta 1984 alkaen.

Ortopedinen Manuaalinen Terapia (OMT) on fysioterapian erikoisala, joka keskittyy henkilön fyysisen toimintakyvyn arviointiin, hermo-, lihas- ja nivelrakenteiden tutkimiseen ja terapiaan sekä toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyyn.

OMT perustuu tarkkaan tutkimiseen ja kliiniseen päättelyyn. Terapiamuotoina käytetään mm. manuaalisia tekniikoita ja terapeuttista harjoittelua. Asianmukaisella ohjauksella sekä omatoimisella harjoittelulla pyritään tuki- ja liikuntaelin- ongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Lisäksi tutkimisessa ja terapiassa huomioidaan kunkin henkilön psykososiaaliset ja ympäristötekijät.  OMT on aina yksilöllistä.

Ortopedista Manuaalista Terapiaa OMT kehitetään jatkuvasti hyödyntämällä uusinta tieteellistä tietoa ja vahvaa kliinistä näyttöä.

OMT:n historia vie meidät sodan jälkeiseen Eurooppaan. Tällöin nuoret norjalaiset fysioterapeutit, Freddy Kaltenborn ja Olaf Evjenth havaitsivat omat kykynsä ja silloiset terapiamenetelmät rajallisiksi monien tuki- ja liikunta-elinongelmien hoidossa. He opiskelivat London College of Osteopathy koulussa James Menellin ja James Cyriaxin johdolla osteopatiaa ja hyödynsivät myös urheiluvalmennuksen keinoja potilaiden kuntouttamisessa. Kaltenbornin ja Evjenthin kehittämä manuaalisen terapian koulukunta tunnetaan myös nimillä: Kaltenborn-Evjenth Concept ja Nordic Concept. Tämä fysioterapian erikoisala kehittyi vuosien varrella ja 60-luvulla Kaltenborn ja Evjenth aloittivat fysioterapeuteille suunnatun OMT-koulutuksen Norjassa. Suomeen koulutuksen toivat alan suomalaiset pioneerit,  Tiina Lahtinen-Suopanki, Tuija Mänttäri, Markku Paatelma ja Risto Paloheimo. Kaikki ovat edelleen aktiivisesti sekä työelämässä sekä OMT kehittämisessä mukana, niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Vuosien varrella OMT on eri puolilla maailmaa kehittynyt tehokkaaksi tuki- ja liikuntaelinongelmien tutkimus- ja hoitomuodoksi. OMT:n kehitys jatkuu edelleen.  Alan kansainvälinen tutkimus ja tieteellinen näyttö on viime vuosina lisääntynyt. Suomalainen OMT-fysioterapia on tiiviisti mukana alan kansainvälisessä toiminnassa, koulutuksessa ja tutkimuksessa.

Suomessa aloitettiin oma OMT koulutus vuonna 1984 jolloin valmistuin fysioterapeutiksi. Tänä vuonna 2018 tulee kuluneeksi jo 23 vuotta omasta OMT tutkinnostani. Olin ensimmäinen OMT fysioterapeutti Etelä-Karjalan alueella. Alueella työskentelee nyt jo useita OMT fysioterapeutteja eri yrityksissä.  Uskon alueellisen koulutuksen lisäävän yhteistyötä kaikkien OMT fysioterapeuttien kesken.  Toivoisin näkeväni OMT terapeutteja myös julkisen sektorin palveluksessa. Toivon myös, että koulutukseen lähtee alueeltamme mukaan myös OMT:sta  kiinnostunut lääkäri. On mahtavaa päästä mukaan OMT:n kehittämistyöhön näin läheltä mukaan. Opetustyössä mukana oleminen pakottaa päivittämään tietoja ja käytännön taitoja jatkuvasti. Olen ylpeä että minä ja Fysios Manukatti  voimme olla etunenässä kouluttamassa alueen fysioterapeutteja tähän tärkeään erikoisalaan. Tärkeintä kuitenkin on että asiakkaamme saavat parhaan mahdollisen saatavilla olevan fysioterapeuttisen avun vaivoihin.

Manukatissa tutoreina toimivat Minna Outinen ft OMT ja Arto Kaijansinkko ftOMT

Voit lukea lisää OMT:stä Somty ry:n kotisivuilta www.omt.org.

Fysios Manukatti kuuluu Fysios Etelä-Karjalan kautta Fysios konserniin. Lue lisää Fysioksesta www.fysios.fi.

 

Värikästä syksyä toivottelee

 

Minna Outinen

OMT fysioterapeutti vuosimallia 1992-1995

OMT tutori vuodesta 2016 alkaen

Liity Fysios-klubiin!

Fysios-klubilaisena saan VIP-etuja ja tarjouksia sekä vinkkejä terveyteen ja liikuntaan liittyen suoraan sähköpostiini.

Minua kiinnostavat