ASIAKKAIDEMME PARHAAKSI: Manukatti mukana OMT fysioterapeuttien koulutuksessa

Olen innoissani ja ylpeä siitä että Suomen Ortopedisen Manuaalisen Terapian yhdistys, Somty ry. on valinnut OMT Fysioterapia Manukatin yhdeksi OMT fysioterapeuttien käytännön harjoittelun koulutuspaikaksi kaudelle 2016-2018. OMT fysioterapiaan on mahdollista erikoistua fysioterapiatutkinnon tai lääkäritutkinnon suorittamisen jälkeen. OMT on siis vahvaa erikoistumista tuki-ja liikuntaelin sairauksien hoitamiseen.

Ortopedinen Manuaalinen Terapia (OMT) on fysioterapian erikoisala, joka keskittyy henkilön fyysisen toimintakyvyn arviointiin, hermo-, lihas- ja nivelrakenteiden tutkimiseen ja terapiaan sekä toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyyn.

OMT perustuu tarkkaan tutkimiseen ja kliiniseen päättelyyn. Terapiamuotoina käytetään mm. manuaalisia tekniikoita ja terapeuttista harjoittelua. Asianmukaisella ohjauksella sekä omatoimisella harjoittelulla pyritään tuki- ja liikuntaelin- ongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. OMT on aina yksilöllistä.

OMT:tä kehitetään jatkuvasti hyödyntämällä uusinta tieteellistä tietoa ja vahvaa kliinistä näyttöä.

Suomessa fysioterapeutit ja lääkärit ovat voineet syventää tällä erikoistumiskoulutuksella tietojaan ja kädentaitojaan tuki- ja liikuntaelin (TULE) ongelmien tutkimisessa ja hoitamisessa jo vuodesta 1984 alkaen.

OMT:n historia vie meidät sodan jälkeiseen Eurooppaan. Tällöin nuoret norjalaiset fysioterapeutit, Freddy Kaltenborn ja Olaf Evjenth havaitsivat omat kykynsä ja silloiset terapiamenetelmät rajallisiksi monien tuki- ja liikunta-elinongelmien hoidossa. He opiskelivat London College of Osteopathy koulussa James Menellin ja James Cyrlaxin johdolla osteopatiaa ja hyödynsivät myös urheiluvalmennuksen keinoja potilaiden kuntouttamisessa. Kaltenbornin ja Evjenthin kehittämä manuaalisen terapian koulukunta tunnetaan myös nimillä: Kaltenborn-Evjenth Concept ja Nordic Concept. Tämä fysioterapian erikoisala kehittyi vuosien varrella ja 60-luvulla Kaltenborn ja Evjenth aloittivat fysioterapeuteille suunnatun OMT-koulutuksen Norjassa.

Alan suomalaiset pioneerit ovat Tiina Lahtinen-Suopanki, Tuija Mänttäri, Markku Paatelma ja Risto Paloheimo. Kaikki ovat edelleen aktiivisesti sekä työelämässä sekä OMT:n kehittämisessä mukana, niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Suomessa aloitettiin oma OMT koulutus vuonna 1984. Vuosien varrella OMT on eri puolilla maailmaa kehittynyt tehokkaaksi tuki- ja liikuntaelinongelmien tutkimus- ja hoitomuodoksi. OMT:n kehitys jatkuu edelleen. Alan kansainvälinen tutkimus on viime vuosina lisääntynyt ja ala on saanut runsaasti tieteellistä näyttöä. Suomalainen OMT-fysioterapia on tiiviisti mukana alan kansainvälisessä toiminnassa ja koulutuksessa.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi jo 20 vuotta omasta OMT tutkinnostani. Valmistuin fysioterapeutiksi v. 1984 jolloin OMT alkoi voimakkaasti nousta Suomessa yhdeksi fysioterapeuttien erikoistumisalueeksi. Pääsin töihin yksityiseen fysikaaliseen hoitolaitokseen Imatralle, jonka omistaja oli erittäin kiinnostunut TULE vaivojen hoidosta. Hän laittoi heti työntekijöitään OMT lyhytkursseille. Kurssit olivat mahtavia ja antoivat valtavasti työkaluja käytännön työhön. Kävin useita OMT lyhytkursseja seuraavan kahdeksan vuoden aikana.

Mielessäni alkoi kyteä ajatus osallistumisesta pitkään OMT koulutukseen. Suoritin ensin erikoislääkintävoimistelijatutkinnon 1989-1990 Helsingissä, jonka jälkeen toimin kaksi vuotta fysioterapian päätoimisena tuntiopettajana Lappeenrannan terveydenhuolto-oppilaitoksella.

Opettajana oloaika oli antoisaa, mutta ajatus opintojen jatkamisesta opetustyöhön ei kiinnostanut minua tarpeeksi ja päätin hakea OMT koulutukseen. Ilokseni läpäisin pääsykokeet ja opiskelupaikaksi tuli Kouvolan Manuaalinen Terapia. Pääopettajakseni tuli Tuija Mänttäri ja hänen puolisonsa Jukka Parikka. OMT koulutuksessa olo vaati työskentelyä opiskelun ohella TULE potilaiden kanssa. Jouduin siis perustamaan oman yrityksen. Toimin aluksi ammatinharjoittajana toiminimellä Fysioterapialähde.

Aloitin siis kolme vuotta kestävän OMT koulutuksen, jossa käytännön harjoittelu toteutettiin opiskelupaikkakunnalla 2x viikossa ja muut päivät tein töitä omassa yrityksessä. Samaan aikaan huomasin odottavani esikoistani Vilmaa. Kiitos OMT opettajilleni, aviomiehelleni, äidille, anopille ja tietysti pienelle kiltille hyväuniselle vauvalle. Pystyin jatkamaan OMT opinnot muiden mukana loppuun saakka. Liekö tästä tiiviistä vauva- ja OMT fysioterapia- ajasta johtuvaa, että Vilma tyttöni opiskelee nyt fysioterapiaa Lahdessa.

Opintojen ollessa loppusuoralla huomasin odottavani toista lastani Anttia ja hän ehti syntyä ennen päättötodistuksen saamista. OMT tutkinnon lisäksi olin valtavan onnellinen kahden lapsen äitiydestä. OMT opiskelu oli sekä vaativaa että antoisaa. Ilman hyvin tuki-joukkoja en olisi jaksanut nauttia sekä opiskelusta että äitinä olemisesta. Olin myös ensimmäinen Lappeenrantalainen OMT fysioterapeutti. Tästä alkoi työurani OMT fysioterapeuttina joka jatkuu yhä. Taaksepäin katsoen nuo kaksikymmentä vuotta ovatkin olleet sitten yrittäjyyden ja perhe-elämän yhteensovittamista. Vuonna 2000 syntyi vielä kolmas lapseni.

Opiskelut ja yrityksen kehittämisen mahdollisti myös toinen innokas OMT:stä kiinnostunut fysioterapeutti, Jarmo Pulli. Jarmo tuli jo Fysioterapialähteen aikaan mukaan toimintaan ja pian meistä tuli yhtiökumppaneita. Vuonna 1996 muutimme yhtiömuodon osakeyhtiöksi ja muutimme yrityksen nimeksi OMT Fysioterapia Manukatti OY. Vuonna 2016 vietämmekin siis Manukatin taipaleen 20-vuotis juhlavuotta.

Manukatti on kasvanut ja kehittynyt näiden vuosien aikana. Kahden ihmisen yrityksestä palveluksessamme on nyt kahdeksan fysioterapeuttia sekä kaksi toimistohenkilöä. Yrityksemme ”läpi” on myös kulkenut toistakymmentä fysioterapeuttia ja fysioterapia-opiskelijaa, joille Manukatti on ollut toivottavasti hyvä kokemus ja ponnahduslautakin eteenpäin. Itse koen että kaikki, jotka ovat olleet meillä opiskelijoina tai töissä, ovat olleet huipputyyppejä. Omasta yrittäjäuran alusta alkaen minulle on ollut selvää, että haluan ympärilleni työyhteisön. Olen aina suhtautunut työhöni intohimoisesti. Tärkeää että ympärillä on ihmisiä joiden kanssa voi vaihtaa ajatuksia ja kehittyä. Kaikkien ihanien ja haastavien asiakkaiden takia fysioterapeutin työ on antoisaa ja palkitsevaa.

OMT koulutus on kehittynyt paljon omasta koulutukseni päättymisestä. On mahtavaa päästä tähän kehittämistyöhön näin läheltä mukaan. Lappeenrannan alueella työskentelee nyt jo useita OMT fysioterapeutteja eri yrityksissä. Uskon alueellisen koulutuksen lisäävän yhteistyötä kaikkien OMT fysioterapeuttien kesken. Toivoisin näkeväni OMT terapeutteja myös julkisen sektorin palveluksessa tulevaisuudessa. TULE ongelmat lisääntyvät koko ajan, näen myös OMT yhteistyön entisestään vahvistuvan niin nuorten, vanhusten, työikäisten, pakolaisten, muistisairaiden, neurologisten ja psyykkisten sairauksien kuntouttamisessa ja hoidossa.

Opetustyössä mukana oleminen pakottaa päivittämään tietoja ja käytännöntaitoja jatkuvasti. Olen ylpeä että minä ja OMT Fysioterapia Manukatti voimme olla etunenässä kouluttamassa alueen fysioterapeutteja tähän tärkeään erikoisalaan. Toiveeni on, että koulutukseen lähtisi alueeltamme mukaan myös joku TULE ongelmista kiinnostunut lääkäri. Tärkeintä kuitenkin on että asiakkaamme saavat parhaan mahdollisen saatavilla olevan fysioterapeuttisen avun vaivoihin.

Haku OMT koulutukseen päättyy 16.10.2015. Voit lukea lisää OMT:stä Somty ry:n kotisivuilta www.omt.org. Sivuilta löytyy myös ohjeet koulutukseen hakeutumisesta.

Värikästä syksyä toivottelee

Minna Outinen, OMT fysioterapeutti vuosimallia 1992-1995

Liity Fysios-klubiin!

Fysios-klubilaisena saan VIP-etuja ja tarjouksia sekä vinkkejä terveyteen ja liikuntaan liittyen suoraan sähköpostiini.

Minua kiinnostavat